ppași în dezvoltarea personală
Ce e dezvoltarea personală
Dezvoltarea personală e un proces prin care pătrundem în universul nostru lăuntric și ne cunoaștem mai bine. Aflăm ce ne dă valoare ca ființe umane și ce ne împiedică să ne simțim împliniți și fericiți. Descoperim cum putem lucra cu aptitudinile, potențialitățile și chiar cu limitările noastre pentru a avea o viață mai bună, mai savuroasă, mai plină de sens și mai prosperă.

Dar pentru a obține toate acestea trebuie să urmăm un drum, un antrenament specific ce ne poate duce la rezultatele pe care le dorim.

Nu e suficient doar să îți dorești mai mult de la viața ta sau să îți dai seama că ceva nu e așa cum ți-ai dori, trebuie să și faci ceva. Ceea ce numim dezvoltare personală se referă la acest proces de abordare a vieții tale ca o experiență care te îmbogățește ca ființă umană, care te învață să transformi obstacolele în oportunități și să aduci mai multă armonie în viața ta.

7 pași în dezvoltarea personală
La fel ca în cazul oricărui obiectiv important, ai nevoie de un plan de acțiune. Dacă dorești să obții rezultate în procesul dezvoltării personale și spirituale, acești 7 pași te pot ajuta.

1. OBIECTIVUL sau CE VREAU
Formulează-ți cât mai clar obiectivul sau ce vrei să obții. Care e transformarea pe care o dorești în viața ta. Scrie-l pe ceva, de exemplu într-un jurnal. Aceasta te ajută să-l vezi mai clar. O țintă bine fixată e mai ușor de atins.

2. MOTIVAȚIA sau DE CE VREAU
Al doilea pas constă în conturarea clară a motivației sau de ce vreau acest obiectiv și transformarea pe care o implică atingerea lui. Notează-ți motivația în jurnal. Dacă în demersul tău spre atingerea obiectivului îți scade entuziasmul sau determinarea te poți întoarce la motivația inițială și să te încarci cu forțe proaspete pentru a-ți putea continua drumul.

3. CUM ATING OBIECTIVUL
Pentru a atinge obiectivul ai nevoie să alegi o metodă practică. Rolul ei e să genereze transformarea și să te ducă la ceea ce dorești să obții. Dacă ai deja la îndemână o astfel de metodă nu rămâne decât să o aplici. Dacă nu, trebuie să o găsești. Poți face aceasta studiind cărți de dezvoltare personală. Sau poți participa la un curs sau workshop unde se oferă metode practice legate de ceea ce cauți. O altă variantă e să apelezi la un consilier de dezvoltare personală care să te îndrume. Sau te poți inspira din experiența cuiva care a parcurs deja drumul pe care vrei să mergi și tu.

4. STRUCTURA ANTRENAMENTULUI
Acum e timpul să stabilești o perioadă pe parcursul căreia să pui în practică metoda aleasă. E bine să stabilești și timpul zilnic pe care ți-l propui să-l acorzi practicii tale. De exemplu îți poți propune să aplici o anumită metodă timp de o lună 5 sau 15 minute pe zi. Dacă ai mai mult timp la dispoziție cu atât mai bine, doar să fii perseverent. Perseverența este o cheie foarte importantă. O practică de 5 min realizată zi de zi, indiferent de circumstanțe, generează efecte mai puternice decât o practică de 30 min realizată o dată pe săptămână sau ocazional. Acest pas implică asumarea unui efort individual, a unui antrenament specific.

5. ANTRENAMENTUL PERSEVERENT
În timpul practicii e ideal să urmărești să realizezi cu cât mai mult entuziasm ceea ce ți-ai propus. Menține-ți determinarea. Fii atent și focalizat în practica ta pentru a avea eficiență.

E important să ai credință în reușită. Credința (ca și perseverența) e o cheie magică a succesului. Dacă nu crezi în reușită te sabotezi singur. Oricât de bună e modalitatea pe care ai ales-o (tehnica), oricât de mult și-a dovedit eficiența în cazul altor oameni care au realizat-o perseverent, focalizat și cu credință, dacă tu nu vei avea aceste atitudini, vei avea rezultate mai reduse sau chiar nu vor apărea deloc.

6. CONȘTIENTIZAREA REZULTATELOR
După ce s-a încheiat perioada de practică pe care ai ales-o de la început, e util să acorzi 1-3 zile în care să observi cu atenție ce transformări s-au produs în ființa ta: ca stare, ca atitudine, ca abilități. Această observare atentă îți permite să-ți dai seama în ce măsură ți-ai atins obiectivul. Îți poți da seama astfel ce e necesar să faci în continuare: să mai lucrezi pentru acest obiectiv sau să treci la altul.

De asemenea, după aceste 1-3 zile de conștientizare urmărește să-ți dai seama cum se reflectă în viața ta de zi cu zi efectele practicii tale. Aceasta este măsura adevăratei transformări. De exemplu, dacă practica ta constă într-o meditație prin care urmăreai să îți mărești capacitatea de a iubi și chiar să reușești să iubești necondiționat (fără așteptări, gelozii sau atașamente), poți ajunge ca în timpul meditației să trăiești stări din ce în ce mai profunde de iubire.

Dar măsura transformării tale nu e dată numai de ce simți în liniște, în meditația ta, ci și de modul în care vei reacționa în viața de zi cu zi, mai ales atunci când te confrunți cu situații mai dificile.

7. TRECEREA LA O NOUĂ ETAPĂ
Am lucrat cu oameni care au apelat la metode specifice dezvoltării personale pentru a-și rezolva o anumită situație de viață. După ce aceasta s-a ameliorat suficient încât să nu mai deranjeze (cel puțin pe moment) au considerat că obiectivul lor a fost atins și nu s-au mai preocupat să aibă un antrenament constant care să-i ajute să evolueze și mai mult.

Au mers pe principiul: dacă doare fac ceva, dacă nu doare nu e necesar să mă preocup. E bine și așa decât să nu faci nimic atunci când ajungi în puncte critice. Dar e și o variantă mai bună. Am lucrat și cu oameni care, după ce au obținut rezultate într-o anumită direcție legată de dezvoltarea lor personală și spirituală, s-au simțit mai motivați să continue pentru a-și crește și mai mult calitatea vieții.

Această a 7-a etapă se referă la te folosi de rezultatele obținute pentru a te motiva să mergi mai departe. Cunoaște-te mai profund. Fii tot ce poți să fii. Descoperă-ți menirea și împlinește-o.

Dacă vei urma acești pași în transformarea personală, îți vei trăi viața ca pe o continuă elevare și cunoaștere de sine. Vei constata că acest demers își merită efortul. Viața ta va fi mai frumoasă și mai plină de sens.

Mult succes! Să ai mereu sufletul plin de entuziasm!

Lasă-ți sufletul să se exprime liber!
Adina Petronela Gheorghe

Articole recomandate


Subscribe
Notificare de
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments