Relația de cuplu are două capete

relația de cuplu
Suntem responsabili de capătul nostru de relație
Relația de cuplu are două capete. Fiecare dintre noi suntem responsabili de capătul nostru de relație, de acțiunile, de emoțiile și alegerile noastre. Suntem responsabili de ceea ce oferim și de ceea ce acceptăm să primim.

Pentru a dobândi un plus de armonie și împlinire în relația ta de cuplu, mai întâi trebuie să îți dai seama ce nu funcționează bine. Pune pe o listă ceea ce ai vrea să fie altfel. Apoi ai nevoie să înțelegi cum poți contribui tu la transformare. Și ce ține de ființa iubită..

Pasul următor este să aveți amândoi metodele practice necesare pentru a îmbunătății relația. Și, firește, e necesar să le puneți în practică. Unele metode au rolul de a ne dezvolta anumite atitudini și aptitudini de care avem nevoie pentru a aduce mai multă armonie în relația de cuplu..

Iată în continuare greșeli pe care le facem mai rar sau ai des în relația de cuplu. Dacă te regăsești, înseamnă că ai de lucru cu tine pentru a face mai frumoasă și mai împlinitoare relația ta cu ființa iubită.

Greșeli în relația de cuplu
 1. Îl considerăm pe celălalt responsabil de fericirea și împlinirea noastră.
 2. Ne lăsăm definiți de celălalt. Ignorăm ceea ce simțim sau dorim noi și ne mulăm mereu pe ce vrea celălalt.
 3. Ne bazăm pe ceea ce presupunem că celălalt gândește, își dorește sau are nevoie. Gândim în locul lui. Acționăm pentru celălalt sau în locul lui fără să fim atenți la ceea ce simte sau își dorește.
 4. Cultivăm starea de victimă.
 5. Ne lăsăm afectați de temeri și le întreținem.
 6. Confundăm emoțiile de moment cu relația.
 7. Privim relația ca un „spațiu” care există pentru a ne îndeplini nevoile și dorințele. Considerăm că celălalt are obligația să ni le satisfacă.
Orice greșeli ai face în prezent, ai alternativa de a te transforma. Adu un plus de valoare în ființa ta. Astfel îți vei hrăni și relația de cuplu. Pentru a face acest pas e bine să știi și spre ce te îndrepți. Iată în continuare care sunt atitudinile care generează armonie în relația de cuplu.

Atitudini constructive în relația de cuplu
 1. Ne asumăm responsabilitatea fericirii și împlinirii personale. Acționăm pentru a le dobândi. Apoi le împărtășim cu ființa iubită. Contribuim cu fericirea noastră la armonia relației de cuplu.
 2. Devenim conștienți de ceea ce suntem și de ceea ce ne dorim. Ne știm nevoile și aspirațiile. Le exprimăm deschis fără nevoia disperată de a fi aprobați. Nu ne e teama că vom fi respinși. Nu avem pretenția de a ne fi satisfăcute de către celălalt. Îndrăznim să fim autentici.
 3. Îl invităm pe celălalt să se exprime. Îi dăm voie să-și împărtășească nevoile, temerile, aspirațiile, bucuriile (și pe cele care nu sunt generate de relația noastră), eșecurile, realizările, sentimentele. Îl ascultăm fără să-l criticăm. Nu-i impunem punctul nostru de vedere. Îl vedem așa cum este fără să proiectăm fantasmagoric asupra lui ceea ce am vrea să fie. Îl acceptăm și să-l iubim așa cum este.
 4. Ne ascultăm dorințele. Ni le asumăm. Nu-l considerăm pe celălalt dator să ni le satisfacă. Dar ce facem dacă neîmplinirea lor ne frustrează? Le acceptăm existența. Simpla acceptare conștientă a dorințelor noastre ne detașează într-o oarecare măsură de ele. Le scade puterea pe care o au asupra noastră. Ne diferențiem de ele. Realizăm că nu ne definesc. În felul acesta va fi mai ușor să fim lucizi. Și nu vom mai avea așteptări imature de la ființa iubită.
 5. Ne asumăm responsabilitatea propriilor acte și angajamente. Realizăm că suntem coautori ai relațiilor noastre. Nimeni nu are o poziție de victimă într-o relație fără să o accepte (conștient sau inconștient). E o poziție pe care o adoptăm pentru că nu avem încredere în noi.
 6. Suntem atenți la preponderența relației și nu o etichetăm după o situație de moment. Înțelegem că fiecare dintre noi poate avea în anumite situații diferite reacții emoționale pozitive sau negative. Acestea nu sunt întotdeauna definitorii pentru relația noastră. Într-o relația matură, facem diferența dintre trăiri de moment și sentimentele profunde, de durată. Emoțiile și atitudinile preponderente, sunt cele care cu adevărat susțin sau deteriorează relația, în funcție de calitatea lor.
 7. Privim relația ca pe un spațiu sacru al iubirii în care dăruim tot ceea ce este mai bun și mai frumos în ființa noastră. Și ne bucurăm cu recunoștință de tot ceea ce ne oferă minunat ființa iubită.
Tot ceea ce se petrece în relația de cuplu are legătură cu ceea ce ne dorim și cu ceea ce exprimăm. Calitatea relației noastre e dată de gradul nostru de maturitate emoțională, erotică, afectivă și spirituală. E influențată de alegerile pe care le facem și de deschiderea noastră reală față de IUBIRE.

Lasă-ți sufletul să se exprime liber!
Adina Petronela Gheorghe

Articole recomandate


Subscribe
Notificare de
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments