Cum îi ajuți pe ceilalți?
Altruismul e definit ca „trăsătură de personalitate ce implică plasarea gândurilor, senzațiilor și dorințelor altora înaintea intereselor personale, fără consecințe personale distructive”. Această definiție evidențiază că atunci când ne comportăm în mod altruist în relațiile cu ceilalți, când acționăm pentru binele lor nu trebuie să apară „consecințe personale distructive”.Dar când ne preocupăm să-i mulțumim sau să-i ajutăm pe ceilalți cu orice preț (uneori chiar fără să ne-o ceară), tindem să pierdem din vedere propriile noastre nevoi și propriul nostru bine. Neglijarea perseverentă a propriilor nevoi va face să se acumuleze o stare de frustrare și așteptarea nesănătoasă ca ceilalți să se ocupe de nevoile noastre în detrimentul propriilor lor nevoi.
Altruismul și maturitatea în relații
Relaționarea de tipul „eu mă ocup de nevoile tale și tu de nevoile mele” nu este sănătoasă. Este o variantă destul de des întâlnită, dar nu conduce la o împlinire autentică. Relațiile mature, fie ele de cuplu, de prietenie, de familie, de colegialitate se bazează pe alt comportament, mult mai echilibrat. Fiecare este atent la propriile sale nevoi. Caută să și le satisfacă. Cere ajutorul celorlalți fără însă a pretinde.În același timp, fiecare este atent la nevoile celorlalți. E binevoitor, iubitor și dăruit fără a se neglija pe sine. Și împreună, în tipul de relație pe care îl au, se bucură de ceea ce sunt fiecare, de ceea ce trăiesc împreună, fără a se împovăra în mod inutil cu dorința de a-i mulțumi pe ceilalți cu orice preț.
Altruismul autentic este un act de devotament fără ignorarea propriilor nevoi. Pentru a putea dărui celorlalți prezența și ajutorul nostru trebuie să avem o stare interioară de preaplin. Dacă ne neglijăm propriile nevoi sau așteptăm prostește să vină Nu Știu Cine să ni le împlinească vom ajunge să ne simțim secătuiți.
În această stare vom ajunge să pretindem o anumită reacție de la cei pe care îi ajutăm sau pentru care facem anumite acțiuni. Lipsa de răspuns din partea celorlalți (în conformitate cu așteptările noastre) ne va face să ne simțim neapreciați, neiubiți sau lipsiți de valoare. Dar adevărata sursă a acestor sentimente nu este atitudinea celorlalți față de noi, ci atitudinea noastră față de noi înșine.
Amintește-ți să ai grijă și de nevoile tale
Acordă-ți atenție. Iubește-te și ai grijă de nevoile tale pentru a fi fericit și pentru a-i putea ajuta cu adevărat pe ceilalți dacă dorești aceasta. Ajută-i pe ceilalți din preaplinul ființei tale și nu dintr-un sentiment de obligație socială sau familială. Ajută-i pe ceilalți pentru că ai ce să oferi și nu pentru a obține aprecierea lor (pentru nu știi să te apreciezi și să te iubești singur).Învață că meriți să fii iubit pentru ceea ce ești și că singurul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a fi iubit e să fii prezent în iubire. Adică să te iubești, să primești iubirea în viața ta și să ai bucuria de a dărui iubire în mod necondiționat.
Lasă-ți sufletul să se exprime liber!
Adina Petronela GheorgheArticole recomandate
Relația de cuplu are două capete
În relația de cuplu, fiecare suntem responsabili de acțiunile noastre...
Subscribe
0 Comments