Călătoria către autocunoaștere - cea mai fascinantă aventură
Julien Green a afirmat că: „Cel mai mare explorator al pământului niciodată nu va face o călătorie mai lungă decât a omului care coboară adânc în sufletul lui.”Eu aș spune că explorarea propriului suflet este o călătorie mult mai împlinitoare și complexă decât orice călătorie am face. Ne umple sufletul de încântare. Ne oferă o varietate foarte mare de experiențe care ne transformă în ființe mai fericite, mai puternice, mai înțelepte. Dă un sens mult mai profund vieții noastre. Este o aventură fascinantă în noi înșine.
Ce se află în bagajul sufletului tău?
Procesul de autocunoaștere ne conferă posibilitatea evaluării capacitaților proprii. Devenim mai conștienți de calitățile noastre, de ceea ce numim defecte sau limitări și de ce apar ele, de potențialitățile neexplorate ale ființei noastre.Această cunoaștere ne oferă o bază foarte solidă de pornire în orice demers de transformare interioară sau de atingere a unui țel pe care ni l-am propus. Știm cu ce pornim la drum, care ne sunt resursele; și acesta este un aspect esențial.
Dacă avem nevoie de o anumită abilitate pentru a realiza ceva, este mult mai bine să știm pe ce bazăm. Când dorim să ne alchimizăm un defect, procesul va fi mult mai eficient dacă știm de unde pornim. Când intenționăm să ne dezvoltăm o numită virtute sau aptitudine, ne este de mare ajutor să înțelegem cum putem explora potențialitățile ființei noastre. Autocunoașterea ne permite să realizăm toate acestea.
Emoțiile noastre de fiecare zi
Poate ați fost uneori în situația de a nu vă putea înțelege sau exprima propriile sentimente sau v-a fost dificil să definiți sentimentele pe care le-ați trăit la un moment dat. Pe măsură ce procesul de autocunoaștere este aprofundat, suntem mai conștienți de gândurile și sentimentele noastre și le putem exprima sau defini cu mai mare ușurință și foarte clar.Prin autocunoaștere ne identificăm măștile
În situațiile de viață în care am simțit că nu facem față unor dificultăți cu care ne-am confruntat sau în situațiile în care ne-am simțit răniți, ne-am construit (de cele mai multe ori inconștient) o armură care am considerat că ne va proteja pe viitor de suferință. Am asimilat această armură (mască) în modul nostru de a fi și am considerat-o ca fiind ceva propriu naturii noastre.Ne-am obișnuit atât de mult cu măștile pe care ni le-am pus încât momentan nu mai știm să ne exprimăm fără ele. Privind cu atenție în noi ajungem să facem deosebirea dintre natura noastră proprie și măști și învățăm să trăim fără ele, să redevenim noi înșine, în toată autenticitatea noastră.
Autenticitatea și libertatea interioară
Un mare beneficiu al călătoriei în noi înșine și al descoperirii de sine este dobândirea unei stări de autenticitate și totodată de libertate interioară. Aceasta ne va face să nu mai fim dominați de părerile celorlalți sau de conveniențele sociale. Nu vom mai căuta să ne mulăm pe așteptările celorlalți pentru a ne simți acceptați sau apreciați, pentru că prin autocunoaștere ne descoperim propria valoare și ne creștem stima de sine.Pentru a explora avem nevoie de curaj
Procesul de autocunoaștere necesită curaj. Atunci când începem să explorăm, să căutăm dedesubturile tendințelor și automatismelor noastre e posibil să găsim aspecte care să nu ne placă, De aceea, uneori le acceptăm mai greu.Explorarea interioară e un proces ce implică lărgirea orizontului și e necesar să avem curajul să ieșim din zona noastră de confort. Doar în felul acesta putem explora tot ceea ce ne oferă universul nostru lăuntric. Să ne aventurăm și să pătrundem misterele naturii noastre profunde!
Uneori e mai greu, alteori mai ușor, dar întotdeauna merită! Succes în descoperirea de sine!
Lasă-ți sufletul să se exprime liber!
Adina Petronela GheorgheArticole recomandate
7 pași în dezvoltarea personală
Nu e suficient să îți dorești mai mult de la viața. Trebuie să și faci ceva.
Subscribe
0 Comments