De ce e important să acorzi atenție Copilului Interior

copilul interior

E mai simplu să dai vina pe ceilalți ?

Probabil că ți s-a petrecut măcar o dată să dai vina pe ceilalți pentru frustrările sau eșecurile tale. Tendința este să găsim multe argumente care să justifice de ce „am aruncat pisica în ograda vecinului”.

În realitate suntem singurii responsabili pentru reacțiile noastre. Ceilalți au responsabilitatea acțiunilor și reacțiilor lor. Dar pentru emoțiile și gândurile noastre, pentru reacțiile și atitudinile pe care le avem în orice împrejurare, responsabilitatea ne aparține. Știu! Sună cam inconfortabil. Parcă e mai simplu să dai vina pe altcineva. Dar chiar dacă pare mai simplu, nu ajută la nimic.

În schimb, asumarea responsabilității pentru propria noastră viață, pentru reacțiile noastre emoționale și nu numai, chiar ajută. Cere ceva efort, dar ne maturizează. Ne ajută cu adevărat să fim mai împliniți. E ca atunci când facem sport. Sportul cere efort dar ne ajută să ne simțim în formă. E ca atunci când învățăm. Implică un efort specific, dar ne ajută să dobândim mai multe cunoștințe și ne antrenează capacitatea de a învăța.

Multe din reacțiile noastre emoționale prezente, mai ales cele impulsive, explozive, care ne scapă de sub control, care pun stăpânire pe noi, au legătură cu experiențele copilăriei.

Ce este Copilul Interior

Copilul Interior este acea parte a psihicului nostru care a înregistrat experiențele copilărie atât plăcute cât și neplăcute. Conține convingeri referitoare la noi înșine și la ceilalți. Are înregistrate reacțiile noastre emoționale la evenimentele copilăriei.

Avem senzația că am lăsat demult copilăria în urmă. Dar de fapt purtăm permanent cu noi impresiile copilăriei. Și ne influențează prezentul mai mult decât își dau seama mulți dintre noi. De foarte multe ori în prezent folosim tipare de reacție pe care le-am dezvoltat în copilărie.

Multe conflicte între adulți sunt de fapt certuri între Copiii lor Interiori. Nu crezi asta? Gândește-te câte conflicte pornesc de la mărunțișuri. Când ești prins în mijlocul unei astfel de situații, datorită încărcăturii emoționale, multe aspecte le vezi amplificat și astfel par a avea o importanță capitală. Cum ar fi că soțul a uitat să-ți ia rochia de la curățătorie sau că soția nu te-a așteptat cu mâncarea caldă când ai venit târziu acasă și oricum nu ai anunțat-o când ajungi. Dar când vezi o astfel de dispută din afară, fără implicare emoțională, realizezi de multe ori cât de copilărească e situația.

Gândește-te, vrei ca atunci când ai de luat o decizie importantă pentru viața ta, să o iei cu partea matură din tine sau să o lași pe mâna copilului rănit din tine?

Viața ne oglindește ce avem de rezolvat

Viața are capacitatea de a se transforma într-o oglindă pentru noi. Și aceasta este ceva foarte bun. Ne ajută să ne cunoaștem pe noi înșine.

Ne aduce în întâmpinare oameni și situații care apasă butoanele sensibile din noi. Și asta se petrece deoarece de obicei nu ne căutăm singuri aceste butoane. Și nu ne ocupăm de ceea ce s-a adunat acolo. Sau dacă știm de ele ne străduim să le ascundem. Zicem noi că le ascundem de ceilalți. În realitate le ascundem de noi înșine. Pentru că dacă admitem că există și că ne generează condiționări, ar trebui să admitem că e datoria noastră să ne ocupăm de ele. Și uite așa am ajuns din nou la povestea cu responsabilitatea.

Treabă grea responsabilitatea aceasta. Așa e. Dar e eficientă. Ne crește. Ne maturizează. Ne ajută să facem ceva bun cu viața noastră. Responsabilitatea nu ne ajută doar să ne rezolvăm problemele. Ea ne ajută și să ne folosim aptitudinile, înzestrările interioare. Știi povestea aceea cu talanții? Când ne îngropăm talanții suntem iresponsabili. Dar când ne asumăm faptul că am venit în viața aceasta cu niște înzestrări și le și folosim, atunci viața noastră devine mai plină, mai frumoasă.

Copilul-lumină și tolba cu talanți

Copilul Interior nu conține doar traumele copilăriei și mecanismele de apărare. El conține și efervescența și entuziasmul copilăriei, candoare și jucăușenie. Este foarte creativ, vesel și plin de viață.

Așa cum și interpretarea hărții astrologice natale poate să ne arate, venim în viața aceasta cu niște înzestrări. Și venim cu un Ascendent (vezi în astrologie; se calculează în funcție de ora la care ne-am născut), care este ca un impuls menit să ne asigure succesul în viață. Toate acestea sunt prezente în bagajul Copilului Interior. Sunt ca niște semințe care au nevoie să fie îngrijite ca să crească. Sunt ca niște talanți pe care dacă îi folosim adecvat se înmulțesc.

Te invit să descoperi universul fascinat al Copilului Interior și să-ți descoperi talanții.

Lasă-ți sufletul să se exprime liber!
Adina Petronela Gheorghe

Articole recomandate


Subscribe
Notificare de
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments