nevoia de apreciere
Nevoia de apreciere
În mediu profesional, ca și în alte aspecte ale vieții noastre ne confruntăm destul de frecvent cu nevoia de apreciere. Unii oameni depind mai puțin de aprecierea celorlalți. Alții sunt mai afectați și devin mai puțin cooperanți dacă nu sunt apreciați. Le scade eficiența și creativitatea. De unde apare această diferență? Din felul în care relaționăm cu noi înșine.

Cu cât iubirea și stima de sine sunt mai scăzute, vom fi mai dependenți de aprecierea colegilor/șefilor/subalternilor. Ne va fi mai greu să privim în mod constructiv observațiile și criticile. Termenele limită ne vor tensiona foarte mult, pentru că nu avem suficientă încredere că putem reuși.

Ca să reușești într-un proiect trebuie să fii creativ și să muncești. În același timp, trebuie să ai o minimă relaxare în acest proces. Desprinde-te măcar în anumite momente. Viața ta este mai mult decât acel proiect.

Găsește motive de fericire, chiar dacă acel proiect nu se va realiza sau dă roade mai încet. Uneori lucrurile nu decurg așa cum ne-am gândit la început. Pot apărea obstacole la care nu ne-am gândit. Timpul de punere în practică a strategiei noastre poate fi mai mare. Prin urmare și rezultatele vor apărea mai târziu.

Ca să faci față cu bine tuturor acestor situații e necesar să ai o bună relație cu tine însuți. Dacă ști să fii prezent în tine indiferent de circumstanțe, obții acel echilibru magic între determinare, viziune, credință și detașare care conduce cu adevărat la succes.

Apreciază-ți munca și efortul zilnic. Acordă valoare rezultatelor tale. Și relaxează-te! Nu mai fă presiuni atât de mari asupra ta. În felul acesta nevoia de apreciere din partea celorlați scade și eficiența profesională crește.

Vrei să fii lider? Trebuie să ai încredere în tine
Un lider lipsit de încredere în sine nu poate fi un lider bun. În el pulsează nevoia de apreciere din partea celorlalți, chiar dacă nu recunoaște. Un lider slab fie nu va avea prea mare impact asupra celor pe care îi coordonează. Fie, dacă totuși are simpatia echipei, nu o va duce la realizări remarcabile. Sau va fi un lider dominator, egoist, căruia nu-i pasă de oameni ci doar de funcția și faima lui.

Întotdeauna când un om aflat într-o poziție de lider (de șef de echipă, de director etc) se va preocupa mai mult de reguli care să constrângă și să controleze echipa decât de modalități prin care să stimuleze creativitatea și eficiența oamenilor, arată prin aceasta că nu are încredere în propriile sale forțe. Dovedește că este nesigur pe el, că se vede ca pe o ființă slabă și îi e teamă că vor vedea și alții aceasta.

Dacă vrei să fii lider, dacă ești într-o poziție de conducere (ai o firmă, ești director, coordonezi un departament etc.) și vrei să ai impact, să-ți conduci echipa la realizări apreciabile, trebuie să lucrezi cu tine. E necesar să ai o foarte mare încredere în propriile tale forțe, să fii în armonie cu tine însuți și să fii în același timp lipsit de aroganță.

Ființele care se iubesc pe ele însele, care se acceptă așa cum sunt și au încredere în resursele lor interioare, în talentele lor (căci fiecare dintre noi avem înzestrări valoroase, native sau cultivate) nu simt nevoia să epateze, să se impună în mod artificial. Din contră, sunt ființe modeste și creative și care își dovedesc valoarea prin ceea ce sunt și prin ceea ce fac.

Oferă-ți valoare cultivând relația cu tine însuți
Fii cât mai conștient de punctele tale forte, crezi în ele și valorifică-le. Ele sunt capitalul tău interior deosebit de valoros. Te poți baza pe ele oricând, pentru că sunt în tine, sunt ale tale. Folosește-le și adu în plus de valoare în viața ta și a celor din jurul tău. Dăruirea este cheia magică a prosperității.

Fii cât mai conștient și de punctele tale slabe și acceptă-le așa cum sunt. Chiar dacă ți-ai propus să-ți depășești limitările, pentru a reuși aceasta trebuie să începi cu acceptarea, ea deschide calea transformării.

Iubește-te și fii o prezență cât mai inspiratoare și creativă!

Lasă-ți sufletul să se exprime liber!


Adina Petronela Gheorghe

Articole recomandate


Subscribe
Notificare de
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments