Motivația în procesul vindecării emoționale

vindecare emoțională
Traumele emoționale ne afectează calitatea vieții
Traumele emoționale apar datorită faptului că nu reușim să „digerăm” anumite situații din viața noastră. Când mâncăm ceva indigest ne doare stomacul și avem probleme la nivel digestiv. Când nu știm sau nu putem să digerăm o anumită situație de viață, se acumulează traume emoționale. Ulterior, acestea ne afectează comportamentul și calitatea vieții.

Procesul de vindecare emoțională presupune de multe ori să ne confruntăm cu amintiri legate de acea situație (sau situațiile) pe care nu am „digerat-o” și să o privim acum din alt punct de vedere astfel încât să nu ne mai afecteze. Acest pas al confruntării cu amintirile poate fi dificil. Poate fi perceput ca dureros.

Emoțiile corelate cu acea situație se pot amplifica pe moment deoarece ele acum sunt conștientizate. Însă dacă păstrăm în lumina conștiinței aceste emoții, ele se vor purifica. De exemplu: ne confruntăm cu o stare de frică ca urmare a unei situații traumatizante pentru noi din trecut. Dacă devenim cât mai conștienți de ea și de conjunctura în care a apărut, și o privim pur și simplu ca pe ceva diferit de noi, puterea ei se va diminua foarte mult și chiar va dispărea.

Cum ne afectează emoțiile negative
Ceea ce face ca emoțiile negative să ne afecteze este faptul că ne identificăm cu ele. Ne definim ca personalitate prin intermediul lor și a situațiilor de viață prin care am trecut. Dacă ne vom da seama că noi suntem mult mai mult decât aceste emoții sau decât modul în care am reacționat într-o anumită situație, vom putea privi totul din alt punct de vedere. Din acest nou și superior punct de vedere ceea ce părea un balaur nu va fi decât un zmeu de hârtie colorată ascuns într-un colț întunecat. Pentru că nu era destulă lumină, hârtia colorată ne părea un balaur înspăimântător.

Din acest nou și superior punct de vedere ne vom putea ierta pe noi pentru modul în care am reacționat atunci. Îi vom putea ierta și pe cei care considerăm că ne-au greșit. Din acest nou și superior punct de vedere vom putea să ne dezvoltăm un mod sănătos și creator de a reacționa în diferitele situații din viața noastră.

„Așa nu se mai poate!” - motivația determinantă
Este important ca atunci când începem un proces de vindecare emoțională să ne asumăm aceasta. Adică să fim hotărâți să ne confruntăm cu „balaurul”. Să-l demascăm astfel încât mintea noastră să-și dea seama că e doar un zmeu de hârtie.

Sunt ființe umane care sunt animate de aspirația de a se transforma spiritual. Aceasta le motivează să se purifice de toate reziduurile emoționale pentru a se descoperi ca ființe pure și luminoase.

Dar în zile noastre de cele mai multe ori ajungem să avem motivația transformării vieții noastre și a vindecării traumelor emoționale atunci când simțim că am ajuns la limită. Atunci când simțim: „Așa nu se mai poate! Trebuie să fac ceva!” Sau atunci când ajungem să avem probleme de sănătate majore.

Procesul de vindecarea emoțională ne poate îmbunătăți foarte mult calitatea vieții, a relației noastre cu noi înșine cât și a relațiilor cu ceilalți. Dacă înțelegem aceasta, atunci nu trebuie să mai așteptăm să ajungem la situații limită pentru a ne debarasa de traumele emoționale. Putem să acționăm chiar acum. Începem intenționând ferm să facem aceasta și continuăm prin a căuta mijloacele cele mai potrivite pentru noi.

Fă din traumele emoționale trambuline spre transformare spirituală
Așa cum am mai spus, traumele emoționale apar când noi nu „digerăm” o anumită situație de viață. De fapt, într-o asemenea situație noi refuzăm lecția spirituală pe care acea situație ne-o oferă.

Traumele emoționale pot deveni învățătorii noștri și combustibil pentru un veritabil salt spiritual. Reamintirea situațiilor care ne-au traumatizat ne dă posibilitatea să învățăm lecția de viață și spirituală pe care nu am reușit să o învățăm în trecut.

Multe ființe umane care au trecut prin procese complexe de vindecare emoțională au relatat că viața lor s-a îmbunătățit semnificativ. Pentru unii a fost mai dificil să parcurgă anumite etape ale procesului de vindecare emoțională. Aceasta se petrece când opunem inconștient rezistență transformării. Când ne e mai greu să învățăm o anumită lecție de viață. Dar toți consideră că tot efortul a meritat. Majoritatea se referă la o spiritualizare a vieții lor și la regăsirea sensului real al vieții: TRANSFORMAREA SPIRITUALĂ.

Lasă-ți sufletul să se exprime liber!
Adina Petronela Gheorghe

Articole recomandate


Subscribe
Notificare de
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments