Ce este vindecarea emoțională?
Procesul de vindecare emoțională constă în conștientizarea și acceptarea emoțiilor noastre de orice natură și gestionarea lor în mod înțelept. Scopul este să ne eliberăm de acumulările emoționale tensionante. Astfel ne dezvoltăm un mod echilibrat de a trăi și de a reacționa la tot ceea ce viața ne oferă.Anumite situații de viață e posibil să ne fi trezit sentimente de furie, de nemulțumire, de vinovăție, de indignare, de revoltă, de neputință etc. Unii dintre noi au ales să-și exteriorizeze aceste emoții, alții să le refuleze.
Exteriorizarea emoțiilor negative este uneori doar un mecanism de apărare, de genul mai bine lovesc eu decât să fiu lovit. Acest gen de reacții se pot transforma în timp în obișnuința de a avea un comportament agresiv sau dominator. În acest caz, emoțiile negative rămân în noi și chiar se pot amplifica. Ele au fost exprimate, dar într-un mod care întreține și adâncește trauma.
Nici neexprimarea emoțiilor nu este o soluție, pentru că ele vor mocni și vor da tendințe comportamentale specifice (stare de neputință, ipostazierea într-o condiție de victimă, agresivitate pasivă). Pot apărea chiar probleme de sănătate.
Există modalități de gestionare a emoțiilor negative, care ne ajută să ne debarasăm complet de aceste tensiuni. Primul pas constă în acceptarea situației care a generat trauma și a tensiunilor emoționale generate. Apoi urmează purificarea emoțională.
Ce obținem prin vindecare emoțională
Traumele emoționale, fie că le conștientizăm, fie că nu, se reflectă în comportamentul nostru. Ele sunt responsabile pentru stările de anxietate, pentru frici, fobii, dificultăți în relaționarea cu ceilalți (în plan familial, profesional, social sau în cuplu), reacții compulsive, dependențe etc.Probabil ai fost la un moment dat în situația ca cineva, care nici măcar nu te cunoștea, să se răstească la tine fără motiv. Te-ai întrebat atunci ce avea acel om, de ce a făcut aceasta? Ce l-a supărat și de ce își varsă năduful asupra ta. Sau ai fost în situația să reacționezi exagerat la remarca unui coleg și nu ai știut de ce ți s-a petrecut aceasta. Traumele emoționale ne fac să reacționăm în anumite situații într-un mod complet lipsit de logică.
Atunci când o anumită conjunctură din viața noastră seamănă dintr-un anumit punct de vedere cu situația care ne-a produs trauma emoțională, avem o reacție de apărare care apare de cele mai multe ori involuntar. Uneori chiar ne întrebăm după ce trece momentul critic: „Oare de ce m-am comportat așa? De ce am luat atât de personal acea situație? De ce m-am pierdut cu firea? Cum de mi-a scăpat totul de sub control?”
Conștientizarea traumelor emoționale și vindecarea lor ne permit să ne echilibrăm la nivel emoțional, să ne îmbunătățim relațiile cu ceilalți, să scăpăm de frici, de angoase, de timiditate, de complexele de inferioritate, să ne înseninăm și să ne îmbunătățim viața.
Lasă-ți sufletul să se exprime liber!
Adina Petronela GheorgheArticole recomandate
Motivația în procesul vindecării emoționale
Dorința unei vieți mai echilibrate, eliberarea de tensiuni interioare, armonizarea unei relații...
Subscribe
0 Comments