Simbolistica Oului de Paște

simbol ou Paște

Oul - sămânță a Lumii

Oul apare ca simbol în foarte multe tradiții ca Oul Cosmic, sămânța Universului, nașterea lumii din Cel Necreat, începutul tuturor lucrurilor. Este un simbol străvechi și universal. „Mitologia Oului Primordial sau Oului Cosmic, din care s-a creat Lumea, are o răspândire pe o întinsă arie culturală, acoperind toate continentele lumii.” (Ivan Antonovici Efremov).

Oul Cosmic este asociat cu Anul Nou care se sărbătorea în trecut, în multe tradiții, la momentul echinocțiului de primăvară. În acest context simbolizează încheierea unui ciclu și începerea altuia, renașterea, regenerarea, reînnoirea naturii, nemurirea..

Mircea Eliade prezintă numeroase mituri despre nașterea Lumii dintr-un Ou Cosmic. Ideea fundamentală nu este nașterea, ci repetarea nașterii originare a Cosmosului..

„Oul nu-și poate pierde niciodată sensul său principal și anume, acela de a asigura repetarea actului Creației; acela de a da naștere în illo tempore tuturor formelor din Creație.” (Mircea Eliade).

După marele orientalist Rene Guenon, Oul Cosmic face legătura între Cer și Pământ. Se spune că la începuturi Cerul și Pământul (Spiritul și Materia) au fost unite, iar această reunificare este țelul tuturor tradițiilor spirituale..

Pentru Brâncuși, oul este „maica tuturor formelor”. Pentru Ion Barbu este începutul și sfârșitul..

Oul semnifică un principiu regenerator și fecund, de aceea el apare frecvent în sărbătorile de regenerare și de trecere..

Oul ca simbol al sărbătorii Paștelui

Sărbătoarea Paștelui este în esență o sărbătoare a reînvierii, a întoarcerii la Lumină, a trezirii conștiinței. Având în vedere simbolistica străveche a Oului este evidentă asocierea cu sărbătoarea Paștelui în sensul de renaștere spirituală, de reînviere în spirit..

Ciocnirea ouălor, așa cum o cunoaștem noi ca fiind specifică sărbătorii pascale, datează din perioada precreștină având o simbolistică similară. De exemplu, la budiști, a sparge învelișul oului înseamnă a transcende timpul ciclic, roata existențelor care se produce în realitate atunci când ființa renaște în spirit..

Încondeierea ouălor de Paște

În trecut, când oamenii erau mai conștienți de simbolistica oului, modelele cu care erau decorate ouăle de Paște aveau și ele o semnificație simbolică. „Motive cosmogonice și cosmologice le aflăm și pe ouăle încondeiate românești pe care figurează Luna, Soarele, Calea Lactee, flori, pești etc.” (Ivan Antonovici Efremov).

În Persia ouăle colorate reprezentau cadoul obișnuit de Anul Nou care se sărbătorea la echinocțiul de primăvară. Echinocțiul de primăvară este, din punct de vedere astrologic, începutul anului..

Culoarea roșie are și ea o simbolistică legată de viață și regenerare. Ea este culoarea sângelui și a focului, ambele fiind în legătură cu menținerea vieții și cu regenerarea. Culoarea roșie simbolizează viața, forța vitală. Roșul este focul din interiorul athanorului alchimiștilor, în care se realizează renașterea sau regenerarea omului..

Simboluri străvechi ale oului și culorii roșii au fost integrate în tradiția creștină pentru a transmite același mesaj, cel al renașterii spirituale..

Când ciocnim ouăle de Paște spunem „Hristos a înviat!” și se răspunde „Adevărat a înviat!” subliniind și în felul acesta mesajul de reînviere, de renaștere spirituală pe care această sărbătoare creștină ni-l reamintește..

Cu cât sunt realizate mai conștient toate aceste gesturi și obiceiuri specifice sărbătorii de Paște, care au fiecare dintre ele o simbolistică și un mesaj spiritual, cu atât vom trăi mai mult spiritul sărbătorii. Vom participa în felul acesta la procesul de renaștere spirituală. Vom face ca acest proces să devină viu în noi și să ne conducă pas cu pas la reînvierea (trezirea) spiritul care există în fiecare dintre noi. Iisus ne-a arătat modelul și calea. Ține de fiecare dintre noi dacă pășim pe ea..

Vă doresc sărbători pline de lumină!.

Bibliografie

Dicționar de simboluri din opera lui Mircea Eliade, de Doina Ruști.
Oul Cosmic, de Dan Bozaru
Dicționar de simboluri și arhetipuri culturale, de Ivan Antonvici Efremov
Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești, de Romulus Antonescu
Ouăle de paști. Studiu de folclor, de Artur Gorovei.

Lasă-ți sufletul să se exprime liber!
Adina Petronela Gheorghe

Articole recomandate


Subscribe
Notificare de
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments